Films

Van de vele documentaires, items en films vindt u hier een korte impressie.

Srebrenica onze stad
2007

Srebrenica onze stad is gemaakt in 2007 en vertelt over jongeren die opgroeien in een door de oorlog verscheurde stad.
Onder begeleiding van een Nederlandse docent maken ze korte films
over diverse onderwerpen waar ze in hun jeugd mee te maken hebben.
Duur: 41 minuten

kernwapens niet vernieuwen maat afschaffen
2014

Kernwapens, dat hebben we toch gehad en dat was toch een item in de jaren 80?
Niets is minder waar; door de vernieuwing tot een geleide kernwapen en het feit dat men de slagkracht kan variëren, maakt het kernwapen ‘makkelijker inzetbaar’. Zoals Meindert Stelling (advocaat) zegt;” De richtprecisie neemt toe, dan hoeft de kernexplosie minder zwaar te zijn
en dan is de drempel om het wapen te gebruiken steeds lager. Dat is zorgwekkend.”.
In de film komen verder aan het woord, Wendela de Vries van Campagne tegen Wapenhandel, Phon van den Biesen, voorzitter van de internationale organisatie van Juristen tegen Kernwapens en Raymond Knops, CDA woordvoerder defensie.
Raymond Knops ;” We kunnen de regering niet controleren wat ze rondom de modernisering van de wapens doen …..daar mogen ze geen mededelingen over doen. Ik voel me buiten spel gezet, het hele parlement voelt zich buiten spel gezet”.
Duur: 21 minuten

Maasai-onderwijs, tussen traditie en toekomst
2011

De Maasai zijn een bekende stam in Afrika, met hun uitbundige gekleurde kleren, hun gebruiken en hun vee. Maar voor de ontwikkeling van hun welvaart is onderwijs noodzakelijk. Er is echter een spanning tussen het klassieke Maasai-leven en naar school gaan.
In deze documentaire brengen we deze spanning in beeld, en geven aan de hand van de situatie van Winnie, Somoire en Olais John en hun families aan hoe ze hiermee omgaan. Overbruggen van de afstand tussen Maasai-cultuur en onderwijs is nodig om de onderwijsdeelname te vergroten en alle Maasai-kinderen een goede basisscholing te geven.
Duur: 26 minuten

Sporen naar een verloren ideaal
1998

Historische documentaire gerealiseerd in 1998, een jaar voor de NAVO bombardementen op Belgrado. Een treinreis door heden en verleden van het voormalige Joegoslavië in navolging van Tito die, na zijn overlijden in Ljubljana in 1980, per trein naar zijn graf in Belgrado werd vervoerd. Het afscheid langs de treinroute wordt het laatste vertoon van een eensgezind Joegoslavië.
Aan het woord komen onder andere de filosoof Žarko Puhovski, de schrijver Alexander Tisma, Marko Hren en de ex-profvoetballer Robert Prosinečki. Zij vertellen over hoe ze alles hebben beleefd en geven hun mening erover.
Filmcrew & compilatie Huib Schoonhoven, Jup de Heer en Lidija Zelovic i.o.v. BRT2/ Lichtpunt

Schone kleren
1996

Deze film speelt zich af in 1996 en gaat over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in Bangladesh.
Het is bitter te moeten constateren dat er in arbeids- en leefomstandigheden van de arbeid(st)ers, weinig is veranderd.
De BRT heeft de film uitgezonden.

Een wrede vrede
1996

Deze film is gemaakt in 1995/1996 en gaat over de broze vrede in de Krajina ten tijde van de oorlog in het voormalig Joegoslavië.
De Krajina is een deel van Kroatië, waar bijna al Servische bewoners in de oorlog door de Kroaten zijn weggejaagd. Samen met Jup de Heer ging Huib Schoonhoven kijken hoe het de mensen die er toen nog waren is vergaan. De film is op de Belgische TV uitgezonden door ‘Lichtpunt’ van de BRT in mei 1996. Filmcrew & compilatie Huib Schoonhoven en Jup de Heer.

De kracht van geweldloze aktie
1992

Film over geweldloos activisme, gemaakt in 1992. Dit naar aanleiding van een vredesmars in Israël, waaraan ook de Nederlandse vredesactivisten Greet Scholte en Hans Feddema deelnamen.
Verder komen onder andere Kees Koning (Ned), Oncko Heldring (Ned), Michael Randle (GBr), Gene Sharp (VS) en Bela Bhatia (India) aan het woord.

Kop en schotel fontein
2016

De beeldend kunstenaar Dorette Giling heeft samen met
bewoners van het St. Pieters en Blocklandts Gasthuis in Amersfoort gewerkt aan een kop en schotel fontein. Deze fontein is nu in de binnentuin van het gasthuis te zien. Duur: 6 min.