Films

Van de vele documentaires, items en films vindt u hier een korte impressie.

2016
Kop en schotel fontein

De beeldend kunstenaar Dorette Giling heeft samen met
bewoners van het St. Pieters en Blocklandts Gasthuis in Amersfoort gewerkt aan een kop en schotel fontein. Deze fontein is nu in de binnentuin van het gasthuis te zien. Duur: 6 min.

2015
Iemand Zoals Ik
39 min | NL en TR
uitzending NPO, NTR
gefinancierd door Pro Juventute en crowdfunding via Cinecrowd

Bekijk de hele film op npostart.nl
Birsen Başar reist samen met haar vriend Mehmet naar Turkije om het taboe rond psychische stoornissen zoals autisme te doorbreken. In verschillende steden geeft Birsen presentaties over autisme en praat ze met kinderen met autisme, hun ouders, hulpverleners en leraren. Ze stelt de vraag:“Ken je iemand zoals ik?” Het blijkt niet eenvoudig iemand te ontmoeten zoals zijzelf.
De film geeft een indringend beeld van de situatie van jongeren met autisme en hun ouders in Turkije. Er zijn weinig voorzieningen, kinderen krijgen maar moeilijk toegang tot onderwijs en ouders, die vaak hele dagen thuis doorbrengen met hun kind, worden niet begrepen. Tegelijkertijd stuiten Birsen en Mehmet op hoopgevende initiatieven van ouders die voor de rechten van hun kinderen opkomen en zelf nieuwe opvanginstellingen opzetten.

2014
Vakmanschap is Meesterschap (Van duig naar ton)

In de film ‘Van duig naar ton’ wordt uitgelegd en getoond hoe een ton gemaakt wordt. Er is hiervoor gefilmd in de kuiperij van Marinus Meester in Amersfoort en in de kuiperij van het Zuiderzee Museum. Duur: 19 min.

2014
Kuiper Meester in de Hellestraat

De documentaire: ‘Vakmanschap is Meesterschap’
Kuiper Meester in de Hellestraat in.
Wie nu door de Hellestraat in Amersfoort loopt, kan zich moeilijk voorstellen hoe levendig dit straatje ongeveer een eeuw geleden is geweest. In kleine lage huisjes waren bedrijfjes gevestigd van allerlei ambachtslieden, er waren kooplieden actief en er woonden eenvoudige knechten en winkelbedienden.
Alleen de oude kuiperij op nummer 7 getuigt nog van het rijke ambachtelijke verleden van deze straat. Hier werkten sinds 1905 drie generaties van de familie Meester als kuiper. Alleen dit pand, dat dateert uit de vroege zeventiende eeuw, is behouden gebleven.
De inboedel van de kuiperij is als een ongeorganiseerd museum, dat de geschiedenis over het kuipersvak toont. Het laatst overgebleven eeuwenoude huisje, in combinatie met de prachtige inboedel, levert een uniek ensemble op.
Siesta spant zich in voor het behoud van de kuiperij en zoekt samen met belanghebbenden naar toekomstmogelijkheden.
Documentairemakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper hebben in opdracht van Siesta een bijzondere film gemaakt over de geschiedenis van drie generaties Meester en het kuipersambacht. Duur: 27 min.

2014
Verhalen van de straat, ‘De rijwieldokter van de Kooij’

Naast timmerfabriek ‘De Vlijt’ was de fietsenzaak ‘De Rijwieldokter’ van Dirk van de Kooij.
Zoon Jan van fietsenmaker Dirk van de Kooij vertelt over die tijd. Duur: 20 min.

2014
Verhalen van de straat, ‘De groentezaak, de drogisterij en de meubelzaak’

Aan het woord komen Harm le Fèvre zoon van de groenteman le Fèvre, Mies Kistemaker-van Achterbergh dochter van de Meubelmaker van Achterbergh en Bert Manasse zoon van de Drogist Manasse. Duur 23 min.

2014
Verhalen van de straat, ‘Timmerfabriek “de Vlijt”, Vonkeman en Vredeling’

Film over de Hellestraat in Amersfoort in andere tijden. In deze aflevering komen mevrouw Ali Bosch-Vredeing en Johan Vonkeman aan het woord. Zij zijn dochter en zoon van de oprichters van timmerfabriek ‘de Vlijt’ welke gevestigd was in Amersfoortse Hellestraat. Duur 20 min.

2014
Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

Kernwapens, dat hebben we toch gehad en dat was toch een item in de jaren 80?
Niets is minder waar; door de vernieuwing tot een geleide kernwapen en het feit dat men de slagkracht kan variëren, maakt het kernwapen ‘makkelijker inzetbaar’. Zoals Meindert Stelling (advocaat) zegt;” De richtprecisie neemt toe, dan hoeft de kernexplosie minder zwaar te zijn en dan is de drempel om het wapen te gebruiken steeds lager. Dat is zorgwekkend.”.
In de film komen verder aan het woord, Wendela de Vries van Campagne tegen Wapenhandel, Phon van den Biesen, voorzitter van de internationale organisatie van Juristen tegen Kernwapens en Raymond Knops, CDA woordvoerder defensie.
Raymond Knops ;” We kunnen de regering niet controleren wat ze rondom de modernisering van de wapens doen …..daar mogen ze geen mededelingen over doen. Ik voel me buiten spel gezet, het hele parlement voelt zich buiten spel gezet”.
Duur: 21 minuten

2013
Birsen
49 min | NL en TR
uitzending NPO | NTR en TRT
gefinancierd door Pro Juventute, NSGK, Mutsaersstichting

Bekijk de hele film op npostart.nl
De documentaire ‘Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd. Haar moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het was, voor Birsen en voor haar. Birsen bezoekt haar oude huisarts en praat met hem over haar hulpverlening. Tijdens de presentaties, oa. aan een groep Turkse vrouwen, zien we een sterke vrouw die zich bloot durft te geven. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen in zowel de Nederlandse als de Turkse gemeenschap. Ze twittert; “Waarom kan ik wel een tv-show regelen en niet socialiseren met meisjes. Ik wou dat het andersom was.”

Maasai-onderwijs, tussen traditie en toekomst
2011

De Maasai zijn een bekende stam in Afrika, met hun uitbundige gekleurde kleren, hun gebruiken en hun vee. Maar voor de ontwikkeling van hun welvaart is onderwijs noodzakelijk. Er is echter een spanning tussen het klassieke Maasai-leven en naar school gaan.
In deze documentaire brengen we deze spanning in beeld, en geven aan de hand van de situatie van Winnie, Somoire en Olais John en hun families aan hoe ze hiermee omgaan. Overbruggen van de afstand tussen Maasai-cultuur en onderwijs is nodig om de onderwijsdeelname te vergroten en alle Maasai-kinderen een goede basisscholing te geven.
Duur: 26 minuten

Srebrenica onze stad
2007

Srebrenica onze stad is gemaakt in 2007 en vertelt over jongeren die opgroeien in een door de oorlog verscheurde stad.
Onder begeleiding van een Nederlandse docent maken ze korte films
over diverse onderwerpen waar ze in hun jeugd mee te maken hebben.
Duur: 41 minuten

Sporen naar een verloren ideaal
1998

Historische documentaire gerealiseerd in 1998, een jaar voor de NAVO bombardementen op Belgrado. Een treinreis door heden en verleden van het voormalige Joegoslavië in navolging van Tito die, na zijn overlijden in Ljubljana in 1980, per trein naar zijn graf in Belgrado werd vervoerd. Het afscheid langs de treinroute wordt het laatste vertoon van een eensgezind Joegoslavië.
Aan het woord komen onder andere de filosoof Žarko Puhovski, de schrijver Alexander Tisma, Marko Hren en de ex-profvoetballer Robert Prosinečki. Zij vertellen over hoe ze alles hebben beleefd en geven hun mening erover.
Filmcrew & compilatie Huib Schoonhoven, Jup de Heer en Lidija Zelovic i.o.v. BRT2/ Lichtpunt

Schone kleren
1996

Deze film speelt zich af in 1996 en gaat over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in Bangladesh.
Het is bitter te moeten constateren dat er in arbeids- en leefomstandigheden van de arbeid(st)ers, weinig is veranderd.
De BRT heeft de film uitgezonden.

Een wrede vrede
1996

Deze film is gemaakt in 1995/1996 en gaat over de broze vrede in de Krajina ten tijde van de oorlog in het voormalig Joegoslavië.
De Krajina is een deel van Kroatië, waar bijna al Servische bewoners in de oorlog door de Kroaten zijn weggejaagd. Samen met Jup de Heer ging Huib Schoonhoven kijken hoe het de mensen die er toen nog waren is vergaan. De film is op de Belgische TV uitgezonden door ‘Lichtpunt’ van de BRT in mei 1996. Filmcrew & compilatie Huib Schoonhoven en Jup de Heer.

De kracht van geweldloze aktie
1992

Film over geweldloos activisme, gemaakt in 1992. Dit naar aanleiding van een vredesmars in Israël, waaraan ook de Nederlandse vredesactivisten Greet Scholte en Hans Feddema deelnamen.
Verder komen onder andere Kees Koning (Ned), Oncko Heldring (Ned), Michael Randle (GBr), Gene Sharp (VS) en Bela Bhatia (India) aan het woord.